فهرست مطالب

نشریه رهیافت پیشگیری
سال یکم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرمقاله
  • ایوب سخایی *، سید سعید حسینی زاده آرانی صفحات 11-36
    زمینه و هدف

    نوجوانان یکی از سرمایه های اصلی هر جامعه محسوب میشوند که در پویایی و تداوم حیات اجتماعی نقش بسزایی دارد و مسئله بزهکاری این قشر میتواند یک مانع جدی در راه شکوفایی استعدادهای این قشر قلمداد شود، ازاینرو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سازه های جامعه شناختی با گرایش به بزهکاری نوجوانان است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش جمعآوری داده ها توصیفی-تحلیلی است که با راهبرد قیاسی و بهروش پیمایشی انجام شد . جامعه آماری این پژوهش، نوجوانان شهر تهران است و حجم نمونه آن 384 نفر برآورد شد . نمونه گیری به دو روش نمونه گیری خوشهای و تصادفی ساده انجام شد . داده ها با بهکارگیری ابزار پرسشنامه جمع آوری و بهوسیله نرمافزارهای آماری «لیزرل» و «اس.پی.اس. اس» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .

    یافته ها

    نتایج نشان داد که چهار متغیر (سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سلامت اجتماعی و پایگاه اقتصادی اجتماعی) رابطه مستقیم و معناداری با گرایش به بزهکاری نوجوانان دارند و در مقابل دو متغیر (احساس آنومی و احساس محرومیت) رابطه معکوس و معناداری با گرایش به بزهکاری دارند . به بیانی دیگر با افزایش احساس آنومی و احساس محرومیت و کاهش سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سلامت اجتماعی و پایگاه اقتصادی اجتماعی میزان گرایش به بزهکاری نوجوانان افزایش پیدا میکند .

    نتایج

    مسیولان آموزش و پرورش، والدین، رسانه های گروهی، متخصصان اصلاح و تربیت برای پیشگیری از بزهکاری نوجوانان لازم است به عوامل اجتماعی توجه ویژهای داشته باشند، بنابراین توجه به این عوامل به عنوان عوامل زمینه ساز بزهکاری ضروری بهنظر میرسد .

    کلیدواژگان: سازه جامعه شناختی، پیشگیری از وقوع جرم، گرایش به بزهکاری، نوجوانان، شهر تهران
  • غلامرضا محمدنسل*، علی شکری پور صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    همگام با پیشرفت و توسعه صنعت، استفاده و بهره وری انسان از تولیدات حاصل از آن هم، در حال افزایش است. اختراع خودرو و ارتقاء کیفیت این وسیله در کنار تمام جوانب مثبت، مشکلاتی برای جامعه انسانی به همراه داشته است. تعداد 235050 کشته و 2221000 نفر مجروح در طول 10 سال اخیر در ایران، حکایت از استمرار وقوع و پابرجابودن خسارتدیدگان است. پژوهش حاضر با هدف ارایه راهکارهای پیشگیری از فرار رانندگان مقصر از صحنه تصادف انجام شد .

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و ازنظر دسته بندی پژوهشها برحسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شد . جامعه آماری پژوهش عبارتاند از: قضات، کارشناسان راهور نیروی انتظامی و کارشناسان صندوق تامین خسارتهای بدنی. حجم نمونه تعداد 70 نفر است و با روش طبقهای تصادفی نمونه گیری انجام شد . ابزار مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته متشکل از دو بخش است که بخش اول شامل 21 پرسش درخصوص علل فرار رانندگان مقصر از صحنه تصادف و بخش دوم شامل 15 پرسش درخصوص راهکارهای پیشگیری از فرار رانندگان مقصر از صحنه تصادف است. با استفاده از شاخصهای آماری ویژگی های جامعه مورد مطالعه بررسی و به پرسشهای پژوهش به منظور شناسایی موثرترین روش در میانگین نمره هر راهکار و موثرترین راهکار در پیشگیری فرار رانندگان مقصر از صحنه تصادف پاسخ داده شد .

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش نشان میدهد که از بین موثرترین علل در فرار رانندگان مقصر از صحنه تصادف ازنظر کارشناسان، علل کیفری با میانگین نمره 59/3 از نمره کل 5 بهعنوان موثرترین علت فرار رانندگان مقصر از صحنه تصادف شناسایی شد . بررسی میانگین وزنی مناسبترین راهکار در پیشگیری از فرار رانندگان مقصر از صحنه تصادف ازنظر کارشناسان، استفاده از راهکارهای کیفری با میانگین نمره 15/4 از نمره کل 5 بهعنوان موثرترین راهکار در پیشگیری از فرار رانندگان از صحنه تصادف است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، پیشگیری از فرار، صحنه تصادف، رانندگان مقصر
  • عبدالرحمن میرزاخانی، صیاد درویشی*، حسین حسنی ساطحی صفحات 51-71
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش بررسی نقش آموزش مهارتهای اولیه زندگی بر پیشگیری از بزهکاری است، مهارتهای زندگی تواناییهایی هستند که با تمرین مداوم پرورش مییابند و شخص را برای روبروشدن با مسایل روزانه زندگی، افزایش توانایی های روانی، اجتماعی و بهداشتی آماده میکنند .

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی – تحلیلی است که به روش پیمایش انجام شد . جامعه آماری پژوهش تمام دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کرج در سال 1397 هستند که از حدود 2100 نفر از آنها، 155 نفر (پسر و دختر) به صورت نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه سنجش مهارتهای زندگی توزیع و جمع آوری شد . برای بررسی ارتباط متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد .

    یافته ها و نتایج

    نتایج حاکی از آن است که، r مشاهده شده در سطح 05/0 ،همبستگی مثبت و معناداری را بین آموزش مهارتهای تفکر خلاق و تفکر نقادانه و میزان بروز بزهکاری نشان میدهد . بنابراین همه فرضیه های پژوهش شدند . براساس جدول ضرایب رگرسیون، در بتای 65/0 در سطح 50/0 ،همبستگی مثبت و معناداری را نشان میدهد . بنابراین تقویت صفتهای مهارت تفکر خلاق نظیر استقلال، خودتنظیمی، تحمل ابهام و داشتن پشتکار در مواجهه با شکست، میتواند برای پیشگیری از بزهکاری در دانشآموزان کمک موثری محسوب شود .

    کلیدواژگان: مهارتهای زندگی، بزهکاری، پیشگیری، آموزش و دانش آموزش
  • علی سیف زاده صفحات 73-98
    زمینه و هدف

    فساد مسیلهای است که در تمام ادوار گریبانگیر دستگاه ها و سازمانها بوده و هسته اندیشه بسیاری از دانشمندان و متفکران اجتماعی و سیاسی را تشکیل داده است. هدف این نوشتار مرور رویکردهای جامعه شناختی فساد است. نبود رویکردهای نظری در مطالعات فساد یکی از ضعفهای تحقیقاتی است که به مطالعه پدیده فساد در ایران پرداخته اند . در این مقاله به مسئله فساد در قالب سه پارادایم غالب جامعه شناختی (واقعیت، تعریف و رفتار اجتماعی) پرداخته شده تا از این طریق ضمن آشنا کردن جامعه علمی با مباحث نظری مربوطه، امکان بهرهبرداری این نظریه ها در پژوهشها فراهم شود .

    روش شناسی:

     روش تحقیق به کار گرفته شده در نوشتار حاضر، روش اسنادی بود که بر اساس مطالعه و بررسی کتب و آثار موجود مسئله فساد مورد تبیین واقع شده است.

    یافته ها و نتایج

    درواقع پارادایمها به انسان قدرت تجزیه و تحلیل مسایل پیچیده و نظمدهی به اجزای آن را میبخشد و مبنایی را برای قضاوتها فراهم میسازد . در پارادایم واقعیت اجتماعی پنج رهیافت عمده کارکردگرایی، ساختارگرایی، کارکردگرایی ساختاری و تضاد در مورد فساد بررسی شد . در پارادایم تعریف اجتماعی به دو رهیافت مکتب کنش و کنش متقابل نمادین و در پارادایم رفتار اجتماعی به دو رهیافت جامعه شناسی رفتاری و مبادله در خصوص فساد اداری اشاره شد .

    کلیدواژگان: فساد، پارادایم، رویکرد جامعه شناختی
  • عباس خسروانی صفحات 99-119
    زمینه و هدف

    این مقاله تاثیر تحقق دولت الکترونیک را بر پیشگیری از فساد سازمانی بررسی میکند . چکیده فرضیه مقاله آن است که تحقق دولت الکترونیک در کشور به کاهش نرخ فساد سازمانی و پیشگیری موثر از وقوع فساد در سازمانها منجر میشود . فساد اداری از پدیده هایی است که نمودهای آن هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی قابل مشاهده است. بنابر تحقیقات بینالمللی انجام شده، نظام اداری از فساد رنج میبرد . پیامدها و نتایج مخرب فساد اداری، گسترش و شیوع این معضل در جهان به خصوص کشورهای درحال توسعه و هزینه سنگین مبارزه با آن ازجمله مهمترین عواملی است که باعث شده نهادها وسازمانهای بین المللی و خصوصی و نظایر آن توجه روزافزونی به این مشکل داشته و تحقیقات وسیعی را انجام داده و بدهند .

    روش شناسی: 

    در این مقاله از روش اسنادی برای تبیین راهکار دولت الکترونیک و نقش آن در پیشگیری از فساد استفاده شده است. به این منظور ادبیات موجود در این خصوص در بخشهای فساد، پیشگیری از فساد و دولت الکترونیک ارایه و راهکارهای پیشگیری از فساد مبتنی بر توسعه خدمات دولت الکترونیک تبیین شد .

    یافته ها و نتایج

    دولت الکترونیک یکی از مهمترین عوامل توسعه و پیشرفت کشورها در ارایه و استفاده از خدمات الکترونیکی است و منافع آن نه تنها نصیب خود دولت، بلکه شامل حال شهروندان، بخش خصوصی و کارکنان دولت نیز میشود . این مقاله نشان میدهد که دولت الکترونیک یک سیستم اقتصادی- اجتماعی بوده و حلقه زنجیرهوار میان دولت، شهروندان و کسب و کار محسوب میشود و معتقد است که تاثیر قانون آزادی اطلاعات و حق دسترسی، بر پیشگیری از فساد اداری قابل توجه خواهد بود و توسعه دولت الکترونیک در کشورها موجب افزایش شفافیت و کاهش فساد در فعالیتها و اقدامات دولت میشود .

    کلیدواژگان: فساد، فساد سازمانی، دولت الکترونیک، شفافیت، پیشگیری
  • حمید وطن خواه صفحات 121-141
    زمینه و هدف

    زمینه انجام این پژوهش، تاثیر قابل توجه پدیده «کجروی» در ایجاد اختلال در نظم اجتماعی و رویکردهای متفاوت جوامع مختلف در قبال این پدیده است که منجر به بروز واکنشها و نتایج متفاوتی در برابر آن شده است. هدف از نگارش این مقاله، بررسی وضعیت موجود و پیشنهاد راهکارهای موثر برای رفع هوشمندانه زمینه های کجروی در جامعه با استفاده از پیشگیری اقتضایی، در راستای افزایش موفقیت برنامه های پیشگیرانه است.

    روش شناسی:

     روش تحقیق بصورت کیفی بوده و با استفاده از داده های اولیه حاصل از بررسی اسناد و مطالعات کتابخانه ای و سپس مصاحبه دقیق با 16 نفر از خبرگان موضوع در این زمینه (مبتنی بر روش تحلیل تفسیری) صورت گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش نشان میدهد که پیشگیری اقتضایی از کجروی، راهکارهای پیشگیرانهای هستند که ضمن درنظر گرفتن ارزشها و عرف اکثریت جامعه، هدفمند و عملکردگرا بوده و با پیشبینی منطقی راه های جایگزین برای رفتارهای انحرافی افراد کجرو، بهدنبال افزایش موفقیت برنامه های پیشگیری از جرم است. برنامه های پیشگیری از کجروی باید به نحوی طرح ریزی شوند که ضمن برآوردن نسبی خواستها و ارزشهای مورد قبول اکثریت جامعه، آزادی عمل محدود و منطقی را برای اقلیتی که همنوا با سایر افراد جامعه نیستند (افراد کجرو) فراهم آورد، چون در غیر اینصورت واکنش افراد ناهمنوا ممکن است فراتر از کجروی و در قالب جرایم خشن و ویرانگر بروز یابد، بنابراین پیشگیری اقتضایی از کجروی به دنبال آن است که تاحد معینی (به لحاظ اقتضایات اجتماعی– فرهنگی جامعه)، با رفتارهای کجروانه برخورد شود و ضمن اجتناب از سرکوب هرگونه رفتار ناهمنوایانه، از بروز سرخوردگی و یا تبدیل رفتار آنها به جرایم خشن در جامعه جلوگیری شود .

    کلیدواژگان: پیشگیری اقتضایی، کجروی، پیشگیری از جرم
|
  • Ayoub Sakhaie*, Seyed Saeed Hosseinizadeh Arani Pages 11-36
    Background and Aim

    Adolescents are considered as one of the main resources of each society, which plays a significant role in the dynamics and continuity of social life. The issue of delinquency of this group can be regarded as a serious obstacle to the development of talents of this group. Therefore, the purpose of this study is to examine the relationship between sociological structures and tendency to juvenile delinquency.

    Methodology

    The present study utilizes a descriptive-analytic approach and in terms of data collection method, which was conducted using an analytic strategy and a survey method. The statistical population of this research is adolescents in Tehran and its sample size is estimated at 384 people. Sampling was done by cluster sampling and simple random sampling. The data were collected using a questionnaire and analyzed by Lisrel and SPSS statistical software.

    Findings

    The results showed that four variables (social capital, cultural capital, social health and socioeconomic status) had a direct and significant relationship with juvenile delinquency, and in contrast to the two variables (anomie feeling and deprivation feeling), there was an inverse and significant relationship with tendency Have a delinquency. In other words, the tendency to juvenile delinquency increases with increasing anomy feeling and deprivation and reducing social capital, cultural capital, social well-being and the socio-economic base.

    Results

    Educational authorities, parents, mass media, referees and educators for preventing juvenile delinquency must pay particular attention to social factors, so paying attention to these factors as essential elements of crime prevention is necessary

    Keywords: : Sociological structure, crime prevention, tendency towardsdelinquency, adolescents, Tehran city
  • Gholamreza Mohammad Nasl*, Ali Shokrypour Pages 37-50
    Background and aims

    Along with the development and development of the industry, the use and utilization of human beings from the resulting products is increasing. The invention of the car and the improvement of the quality of this device, along with all the pros and cons, have brought about problems for the human community. A total of 235050 deaths and 2,221,000 injured during the last 10 years in Iran have been indicative of continuing the disappearance of the injured. The purpose of this study was to provide strategies to prevent drivers from escaping from the accident scene.

    Methodology

    The present study utilized a descriptive-analytical methodology. The research was categorized according to the method of data collection. The statistical population of the study includes judges, law enforcement officers and experts in the fund for the provision of physical damages. Sample size of 70 people was selected by stratified random sampling. The research tool is a researcher-made questionnaire composed of two sections, the first part containing 21 questions about the causes of escaping drivers from the scene of the accident and the second part containing 15 questions about the strategies for preventing the escape of the driver from the scene of the accident. Using the statistical indices of the characteristics of the community studied and the research questions were answered to identify the most effective method in the average score of each solution and the most effective solution in preventing the escape of the guilty drivers from the scene of the accident.

    Findings and Results

    The results of the research show that among the most effective causes of escape from the accident scene from the experts’ point of view, the criminal causes with a mean score of 3.60 from the total score of 5 were identified as the most effective cause of escape of the guilty drivers from the accident scene. Considering the weighted average of the best solution in preventing the drivers from escaping from the accident scene from the point of view of experts, the use of criminal judgment with an average score of 4.15 from the total score of 5 is the most effective solution in preventing drivers from escaping from the accident scene.

    Keywords: Prevention, Escape Prevention, Accident Scene, Guilty Drivers
  • Abdolrahman Mirzakhani, Sayyad Darvishi*, Hossein Hasani Satehi, Hamid Sarkani Pages 51-71
    Background and Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of primary life skills training in preventing delinquency, life skills, abilities that are cultivated with continuous training, and prepare individuals to face up to daily life issues, increase mental, social and health abilities.

    Methodology

    The present study is a descriptive - analytical method that is applied in a descriptive-analytical manner. The statistical population of this study is all students in the second grade of high school in Karaj in 1397. About 2,100 of them, 155 (boys and girls) were selected by random sampling and life skills assessment questionnaire was distributed and collected. Pearson correlation test was used to examine the relationship between variables.

    Findings and Results

    The results show that r observed at 0.05 has a positive and significant correlation between the training of creative thinking skills and critical thinking and the incidence of delinquency. According to the regression coefficients table, in a beta of 0.65 at 0.50, there is a positive and significant correlation. Therefore, strengthening the attributes of creative thinking skills such as independence, self-regulation, tolerance of ambiguity and perseverance in the face of failure can be effective in preventing delinquency in students.

    Keywords: life skills, delinquency, prevention, education, student
  • Ali Seifzadeh Pages 73-98
    Background and Aim

    Corruption is a problem that has been encountered by organizations and organizations throughout the ages and has formed the core of many social and political scientists and thinkers. The purpose of this article is to review the sociological approaches of corruption. The lack of theoretical approaches to corruption studies is one of the research weaknesses that have studied the phenomenon of corruption in Iran. In this article, the problem of corruption is discussed in the form of three dominant sociological paradigms (reality, definition, and social behavior), while familiarizing the scientific community with the relevant theoretical issues, it is possible to exploit these theories in the research.

    Methodology

    The research method used in this paper is a documentary method that has been explained based on the study of books and existing works of corruption.

    Findings and conclusion

    In fact, paradigms give humans the power to analyze complex problems and regulate their components and provide a basis for judgments. In the social reality paradigm, five major approaches to functionalism, structuralism, structural functionalism, and conflict on corruption were investigated. In the paradigm of social definition, two approaches to the symbolic interaction and interaction school and in the social behavior paradigm are referred to two approaches to behavioral sociology and exchange on corruption.

    Keywords: Corruption, Paradigm, Sociological Approach
  • Abbas Khosravani Pages 99-119
    Background and Aim

    This paper examines the impact of e-government realization on prevention of corporate corruption. The hypothesis of the article is that the realization of e-government in the country leads to a reduction in the rate of organizational corruption and effective prevention of corruption in organizations. Corruption is one of the phenomena that can be seen both in the public sector and in the private sector. According to international investigations, the administrative system suffers from corruption. Consequences and destructive consequences of administrative corruption, the spread and spread of this dilemma in the world, especially in developing countries, and the heavy cost of combating it, are among the most important factors that have caused international and private institutions and organizations to pay more attention to this problem and carry out extensive research.

    Methodology

    In this paper, a methodology used to explain the e-government solution and its role in preventing corruption. Corresponding literature on corruption, corruption prevention and e-government, and corruption prevention strategies based on the development of e-government services, were explained.

    Findings and conclusion

    Government e-government is one of the most important factors in the development and advancement of countries in the provision and use of electronic services, and its benefits not only come from the government itself, but also citizens, the private sector and government employees. This article shows that e-government is a socio-economic system and is a chain link between government, citizens and businesses, and believes that the impact of the Freedom of Information and Access Rights Law will be significant on the prevention of corruption, and the development of the state Electronics in countries will increase transparency and reduce corruption in government activities and actions.

    Keywords: Corruption, Organizational Corruption, E-Government, Transparency, Prevention
  • Hamid Vatankhah Pages 121-141
    Background and Aim

    The field of this research has a significant effect on the phenomenon of “deviance” in disrupting the social order and different approaches of different societies towards this phenomenon, which has led to different reactions and different outcomes against it. The purpose of this article is to examine the status quo and propose effective strategies for cleverly eliminating distortive grounds in society through contingency prevention in order to increase the success of preventive programs.

    Methodology

    The research method was qualitative and it was done using the preliminary data obtained from documentary and library studies and then accurate interview with 16 experts in this field (based on interpretive analysis method).

    Findings and conclusion

    The findings of this study indicate that situational prevention from deviance is a preventive approach that, while considering the values and conventions of the majority of society, is purposeful and functional, and with the rational prediction of alternatives to individuals’ deviant behavior, following the increasing success of crime prevention programs. situational prevention programs should be designed in such a way that, while meeting the relative demands and values of the majority of the community, the freedom to act is limited and reasonable for a minority that is not in the same category as the other members of society, otherwise the reactions of the unbelievers may beyond deviance and in the face of violent and destructive crimes, then the situational prevention of deviance is to be directed to certain extent in society.

    Keywords: Situational prevention, Deviance, Crime prevention